Ликьор от мента - ментовка

12/09/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaЧирак235105213
"Пригответе го и ни кажете Наздраве "
Приготвяне15 мин.
Готвене55 мин.
Общо70 мин.
Порции11
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 778
  • Преглеждания за месеца1777
  • Преглеждания за седмицата94
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • мента - голям букет
  • захар - 1500 г
  • вода - 4 литра /филтрирана или минерална/
  • ракия - 2 литра
  • сладкарска боя - зелена за цвят
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подчертано сладкият и освежаващ аромат на ментата определя вкуса на тази тонизираща напитка. Ментата се бере по време на цъфтежа. Тогава нейните етерични масла с главна съставна част като ментола са най-силни.

Използвам цялата надземна част на растението. Количеството на букета е голямо, едва го обгръщам с ръце.

Наливам студена вода в дълбок съд и потапям ментата неколкократно, без да я кисна. Сменям няколко води. С кухненска ножица нарязвам стеблата, заедно с листата и цвета през 3-4 см. /приблизително/.

Това количество заливам с вода, покривайки зелената част. Оставям на хладно за 24 часа, като през това време притисквам с ръце нарязаната билка, за да се освободят ароматите.

На следващия ден прецеждам течността през тензух, като добре истисквам всяка част от билката. Изливам отварата в подходящ съд и я слагам на среден огън, докато се редуцира наполовина и остане 2 литра.

Към нея добавям захарта, /около 1500 г/ и разбърквам, за да се разтопи. Количеството на захарта е според вашия вкус, ако предпочитате ликьорът да е по-сладък, можете да прибавите 2 кг. След като се охлади добавяме ракията.

За приготвянето на ментовката използвайте ракия, която е без плодов специфичен аромат и наситен вкус, защото е неподходяща за смесване с ментоловите аромати.

Насипете ментовката в стъклени бутилки и добавете зелена сладкарска боя, за да я оцветите. От мен наздраве и бъдете здрави!

Ментата трябва да присъства във всеки двор, защото тя намира приложение при различни чревни проблеми и при хроничен колит. Тази билка успокоява съпътстващите колита симптоми, които варират от запек до чревно разстройство, често съпроводени с болезнени спазми и неприятно подуване на стомаха.

От нея приготвям ароматен сироп и изсушавам листата и цветове за чай през студените зимни сутрини.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
13.09.2017 08:38
И нека да добавя, че количеството на ментата и съотношението ѝ захар- ракия е по вкуса ви, мили домакини. Баба никога не използваше мерки, отговора за рецептата ѝ често бе " очи карар", рутината си е рутина. Ако количеството на ментата ви е малко, може при варенето на билката да се прибави чай на пакетчета. Щом ароматът е наситен и отварата концентрирана, захарта и ракията прибавяте на вкус. Някои предпочитат по-сладък ликьор, други по-концентриран с алкохол- лични вкусове различни. Желая ви успех!
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
13.09.2017 07:52
Благодаря ви момичета! Рецептата е лесна, а и стринка отлежала ракийка е донесла. Ментата в двора бе нацъфтяла, само захар и вода съм наляла, а ракията накрая добавям и вдигам чашка за наздраве!
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Пуснах коментар за рецептата, ама къде отиде този коментар, `що не го виждам, и защо отиде там където не му е мястото, нищо... Съни, разкошна рецепта!! Браво!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв