Черноморско мезе от чирози

12/09/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач246113237
"Страхотно месе, което се приготвя само с най-прясната риба, още ухаеща на море "
Приготвяне40 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо113
  • Преглеждания за месеца42
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • сафрид - 1 кг прясно уловен
  • морска сол - едра
  • За мезето
  • мазнина - 120 мл растителна
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • копър - 1 връзка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясно уловената риба трябва да ухае на море и морски бриз. Ако е закупена от магазина, задължително трябва да е охладена.

Измиваме сафрида добре и го почистваме от хриле и вътрешности, като не нарушаваме целостта на главите.

Нареждам рибките в съд, предварително насипан с морска сол, като ги посипваме и отгоре с нея. Поставяме ги в хладилник за 3 дена, като всеки ден изхвърляме отделената течност.

След процеса на осоляване следва сушенето. Изваждаме рибата от съда, изтръскваме я от солта и я изплакваме със студена вода.

Нанизваме я през главата /очите/, с помощта на губерка и здрав конец. Суши се на сенчесто и проветриво място. Готова е след 7-12 дни дни.

Следва приготовлението на вкусното мезе. Готовите и изсушени чирози се начукват с дървено кухненско чукче. Изпичат се за 5-6 минути на скара или грил тиган, докато леко се напукат.

Докато са още топли се слагат в навлажнена хартиена кесия или се увиват се във влажна кърпа за 10-15 минути. Обелвам ги и отстранявам гръбначната кост и главите.

Готовите филета заливам с дресинг от зехтин /олио/, лимонов сок и прясно нарязан копър. Това мезе е най-вкусно, когато престои за едно денонощие в хладилник.

Трудоемка задача, но повярвайте ми заслужава си - невероятен вкус на мезе, което пие всичко!

Морските дарове са предпочитана храна заради вкуса и изключително полезните химични вещества, съдържащи се в тях.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар