Румънски Гомботи със сини сливи

12/09/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2152601418
"Румънска вкусотия с леко сладко-кисел завършек Не се страхувайте да експериментирате, а задължително си пригответе тези гомботи, които при Йорданка са се получили перфектно!"
Приготвяне35 мин.
Готвене10 мин.
Общо45 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо301
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сварете картофите в подсолена вода и докато са още горещи ги намачкайте с вилица или пасирайте, заедно с олиото.

2. Щом леко поизстинат, добавете разбитото със щипка сол яйце и разбъркайте до хомогенна смес.

3. На части прибавяйте брашното, пресявайки го и замествайки с пръсти средно меко тесто. В зависимост от вида на картофите, които ползвате, може да ви е нужно малко повече или по-малко брашно.

4. Завийте тестото с прозрачно домакинско фолио и приберете за около 20 минути в хладилник. През това време цепнете на две сливите и ги обезкостете. Срежете всяка половинка на още две части и посипете със захарта и канелата. Оставете да престоят така около 30 минути.

5. Взимайте от картофеното тесто пълна супена лъжица с връх и после с ръка сплесквайте и в средата поставяйте парченце захаросана синя слива. Затваряйте и оформяйте топче.

6. Готовите топчета пускайте във вряща на силен огън, подсолена вода. Аз го правя на два пъти, за да не се слепват, но ако разполагате с по-голям съд може и всички наведнъж.

7. Когато топчетата изплуват на повърхността (това става сравнително бързо, затова наблюдавайте), веднага намалете огъня и оставете още 2 минути, след което извадете върху хартия, за да попие водата.

8. В нагорещен тиган на средна температура, сипете малко олио и запечете гриса (при липсата на такъв, може да го заместите с галета). Когато замирише приятно и леко промени цвета си, отстранете от огъня (добре е и да бъркате, за да не загаря и да се запече равномерно). Сипете в дълбока купа и изчакайте да се охлади, след което смесете със захарта и по желание още канела.

9. Овалвайте обилно всяко топче и подреждайте в чинийка, а остатъка от сместа посипете отгоре.

Получават се мекички, чудни, много вкусни гомботи, а сливите им придават леко сладко-кисел завършек. Тази рецепта е типична за този сезон в нашата съседка Румъния и всяко семейство я обича и приготвя.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14  Мария Симеоно
Дани, разкошна рецепта!! Не знам дали ще я повторя, много ми е сръткаво едно, а времето ми е малко , а иначе с удоволствие ще я спретна! Браво, Дани!!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря :) :) Интересна рецепта е, струва си да се опита. Малко странна заради картофите в нея и варенето. Моя добра приятелка румънка ме научи на нея и в началото и се мръщех, но после ми стана любима. Не става прекалено сладко и натрапчиво и е идеално похапване за сутрешна или следобедна закуска. Когато решиш да си приготвиш нещо различно, опитай :) И аз на толкова много рецепти съм се заканила, но времето не стига или все нещо ново излиза. :) Много сърдечни усмивки от мен!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв