Боб по сръбска рецепта

14/09/2017
Tania Rusenova
отTania RusenovaИноватор42747583
"Вкусната наденичка е задължителна за боба по сръбски И има защо, меко казано се получава страхотно ястие"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо964
  • Преглеждания за месеца963
  • Преглеждания за седмицата170
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • зрял боб - 700 г
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. суха
  • дафинов лист - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • чесън - 1/2 скилидка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лютеница - 3 - 4 с.л.
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • универсална подправка - 1 с.л. вегета
  • сол
  • наденица - около 600 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме боба в съд да кисне за една нощ в студена вода.

На другия ден изцеждаме водата, наливаме нова и го поставяме на котлона да ври. Ври 15 минути след което го отцеждаме и наливаме отново студена вода и връщаме на котлона.

Към боба прибавяме дафиновия лист, половината от лука, рендосания морков и чушката. Оставяме на слаб котлон до пълното омекване на бобените зърна.

Запържваме за кратко останалата половинка от лук и ситно нарязания чесън в 3-4 с.л олио. Към тях добавяме и брашното за около минута, като бъркаме непрекъснато.

След това слагаме червения пипер, разбъркваме и наливаме веднага 1 ч.ч. от водата на боба. Доливаме още 1-2 ч.ч. от водата на боба. Запръжката е готова и я сваляме от котлона.

Сварения боб и част от водата от варенето изсипете в тавичка, като добавяме запръжката, лютеницата, вегетата, солта и черния пипер. Разбъркваме добре прибавяме наденичките върху боба и поставяме тавата във фурната.

Печенето продължава докато наденицата се зачерви.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар