Питка за Кръстовден

14/09/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваЧирак103421791
"Всеки празник да си знае питката. Тази разкошотия е точно за Кръстовден!"
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо575
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесва се средно меко тесто, което се оставя да почива 20 минути на топло.
Когато е готово тестото, то се разделя на 3 части-две еднакви и една малка за средата.

От едната част оформяме 5 еднакви топчета. От другата част - 4 малки топчета.

От 5-те топчета разточваме кори, които намазваме с маргарин, масло или олио. Редим ги една върху друга.

Разточваме леко купчината и получената кора делим на 4 части.

От всяка част завиваме кифличка - от върха към основата. Делим кифличката на две - получават се 8 кифлички. Те се редят по края на форма за торта /24 см/.

Формата се намазва предварително с олио и се поръсва с брашно.
След това от другата част също се точат кори и се редят една върху друга
намазани с маргарин помежду им.

Получената кора се нарязва на 8 части - получават се триъгълници, от които се оформя лист. Всеки триъгълник се нарязва по средата и върхът му се промушва отдолу нагоре и се издърпва. Тези листа се редят между кифличките.

Оформя се малката топка и се поставя в средата.

Оформената питка се оставя за 20 мин на топло и покрита, след което се намазва с жълтъка, млякото и олиото.

Питката се поставя в студена фурна и се пече на 180 градуса до готовност.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар