Ванилов тарт със сини сливи

15/09/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2532761552
"Пълен разкош и тотална любов от първата хапка..."
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо700
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • За блата
  • брашно - 330 г
  • яйце - 1 бр.
  • масло - 150 г, меко
  • свинска мас - 50 г, на стайна температура
  • захар - 100 г (пудра или кристална)
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 пакетче
  • За ванилов крем
  • прясно мляко - 450 мл
  • вода - 80 - 100 мл
  • нишесте - 5 с.л.
  • захар - 80 г
  • ванилия - 2 пакетчета
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • канела - 1 щипка или на вкус
  • За кувертюр
  • сини сливи - 6 - 7 бр.
  • захар - 50 г
  • крокан - за поръсване (може и орехи)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете сливите на парченца, посипете ги със захарта и оставете да престоят и пуснат сок. Поставете ги на среден огън, докато хубаво омекнат и сиропчето се сгъсти. Оставете настрана да се охлади и пасирайте;

2. За блата омесете тесто от всички продукти, оформете топка и я завийте с прозрачно домакинско фолио. Приберете в хладилник, за да стегне за около 30 минути;

3. На набрашнен плот разточете тестото в сравнително правилна, кръгла форма, по-голяма по диаметър от тавичката, в която ще печете. Моята е с диаметър 26 см, което е идеалното за тази рецепта. Покрийте я с хартия за печене и положете блата, като се стараете да не се начупи, и запретнете краищата, прилепвайки ги към стените (за да се застраховате, че при преместването блатът няма да се счупи, използвайте откопчаващо се дъно, покрийте с хартията и разточете направо върху него, после завийте краищата и си закопчейте другата част;

4. Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване (около 10-12 минути). Извадете и оставете да се охлади, докато приготвяте крема;

5. Поставете на котлона млякото със захарта и лимоновата кора. Разтворете нишестето във водата и щом млякото заври, отстранете лимоновата кора и започнете да наливате на тънка струйка при непрестанно бъркане. Добавете ванилията и канелата и намалете силата на огъня. Варете 5 минути разбърквайки от време на време;

6. Изчакайте кремчето леко да се охлади, но не и да изстива, и го излейте върху блата. Количеството е точно, за да не излиза от стените му, но все пак внимавайте и разпределете равномерно;

7. Щом кремчето изстине напълно, би трябвало да е стегнало. Намажете със сливите повърхността на тортата, оставяйки два пръста от краищата, които посипете със крокан;

8. Може да консумирате веднага. Тортата не е тежка, нито прекалено сладка. Много вкусна и свежа!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар