Царска туршия Оригинал

15/09/2017
"Всяка уважаваща се домакиня трябва да метне в килера някой-друг буркан с туршийка за зимата "
Приготвяне120 мин.
Общо120 мин.
Сготви+1 точки
27 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо70 601
  • Преглеждания за месеца12516
  • Преглеждания за седмицата646
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена27

Необходими Съставки

  • червени чушки - 1 кг
  • зелени чушки - 1 кг
  • червени камби - 1 кг
  • моркови - 1 кг
  • зелени домати - 1 кг
  • карфиол - 1 кг
  • зеле - 3 кг
  • керевиз - - 1 бр. корен, стебла и листа
  • за маринатата
  • олио - 50 мл
  • вода - 2 л
  • оцет - 1 л
  • сол - 300 г
  • захар - 500 г
  • дафинов лист - 3 - 4 начупени листа
  • черен пипер - 1 ч.л. зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на дребно, поставят се в дълбок съд и се заливат с маринатата, която се приготвя чрез смесване на посочените продукти и подправки.

Маринатата не се вари на този етап. Съдът се поставя на студено, да престои 24 часа, като периодично се разбърква.

След това зеленчуците се отцеждат и подреждат в подготвените буркани. Маринатата се кипва, отдръпва се от огъня и след като се охлади, се налива върху зеленчуците в бурканите.

Но преди това за всеки буркан предварително и поотделно с малко от изстиналата марината се стриват по 3 бр. аспирин, като тази бройка се отнася за компотени буркани или омния, както мисля, че ги наричат.

Туршията не се вари, оставя се на студено, а зимата се сервира с ракийка или по ваш вкус.

Забележка: Ако ви се струва доста количеството /10 кг продукти/, то може лесно да приготвите по-малко количество и в съотношение според предпочитаните ви продукти, като лесно ще изчислите, че за 1 кг нарязани зеленчуци ще е необходимо 200 мл вода, 100 мл оцет, 30 г сол, 50 г захар, лъжичка чаена олио.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар