Македонска яхния с балучки и пилешки бутчета в гювеч

15/09/2017
Viktoriya
отViktoriyaПомощник Готвач90691
"Из златните балкански рецепти...и няма как иначе с това крехко пиленце "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо536
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • пилешки бутчета - 1 кг
  • балучка - 1 - 1.5 кг (малки лукчета)
  • моркови - 0.5 килограм
  • сушени чушки - 3 червени
  • зелени чушки - 3 бр.
  • дафинов лист - 2 - 3 листа
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • червен пипер - 1 с.л. без връх
  • бахар - 2 - 3 зърна
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • вода - 2/3 от гювеча да покрие
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се заемаме с най-трудната задачка - да почистим балучките. За наше улеснение можем да ги накиснем във вода 1-2 часа по-рано, за да поомекне люспата на лукчетата и да се обели по-бързо.

Готовите бутчета, ако са цели, ги делим на горно и долно бутче. Овкусяваме ги с малко сол, червен пипер и олиото.

Накисваме сушените чушки за кратко във вряла вода. Измиваме морковите и зелените чушки. Морковите ги режем на по-дебели кръгчета и чушките - на парчета.

Обелваме скилидките, измиваме ги и ги пъхаме целите в гювеча. Нарязваме и сушените червени чушки. Слагаме в гювеча зеленчуците и бутчетата.

Наливаме водата и добавяме подправките заедно с дафиновия лист. Леко разбъркваме и слагаме в студена фурна. Печем на 180 градуса за 1 час и 30 минути.

Ароматът и вкусът са неповторими и като е готов, само ни трябва малко търпение, за да изстине и да си хапнем.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар