Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Треска със сос от лангустини

Треска със сос от лангустини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Треска със сос от лангустини
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
17/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Веднъж опитате ли треска със сос от лангустини, завинаги ще се влюбите в това ароматно ястие"

Необходими Продукти

  • риба треска - 8 бр. филета
  • сол
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • За сос от лангустини
  • лук - 1 глава, червен
  • домат - 1 бр., добре узрял
  • морков - 1 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • лангустини - 12 бр. + 125 г oбелки и глави от скариди или лангустини
  • коняк - 30 мл
  • бяло вино - 250 мл или розе
  • вода - 125 мл
  • рибен бульон - 125 мл, концентриран
  • соев сос - 1 с.л.
  • сол
  • бял пипер
  • зехтин - 50 мл
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете всички зеленчуци. Лангустините по желание обелете, за да ползвате главите и обвивките за бульон. Аз винаги имам замразени такива обелки, затова си ползвам тях, а лангустините оставям цели в соса. И в двата случая ще се получи добре.

Поставете подходящ съд на слаб до среден огън с обелките и налейте коняка. Никога не наливайте директно от бутилката. Веднага фламбирайте и имайте под ръка капак, с който винаги може да захлупите и угасите огъня, ако видите, че се разраства прекалено. Ползвайте тиган с дълга дръжка, за да се намирате по-далече от пламъчето - за всеки случай. Изчакайте няколко секунди, за да угасне то и тогава алкохолът ще се е изпарил напълно. Отстранете от огъня.

Запържете зеленчуците до омекване и налейте виното. Когато се редуцира наполовина, сложете бульона и водата. Варете 20 минути и пасирайте. След това пуснете вътре фламбираните главички и обелки и варете още 20 минути.

Готовия сос прецедете през фина цедка и върнете на огъня, намалявайки до минимум.

Филетата риба почистете от кожата, измийте и подсушете добре. Посолете всяко филенце и оваляйте в брашно. Запържете за две-три минути от всяка страна.

Пуснете лангустините при соса, увеличавайки малко силата на огъня, овкусете със сол, белия пипер и соевия сос. Гответе 4 минути и сложете и рибните филета, след което отстранете. Поръсете ястието с накълцан, пресен магданоз.

Сервирайте със бяло вино с леки плодови нотки.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: