Котидж пай

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Едно вкусно предложение от Английската кухня, което не може да подминете с лека ръка"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • кайма - 500 г телешка
  • лук - 3 глави кромид
  • моркови - 2 броя
  • брашно - 1 с.л.
  • бульон - 300 мл зеленчуков
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • магданоз - 10 стръка пресен
  • олио - 50 мл
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • За картофеното пюре
  • картофи - 6 броя сварени
  • праз - 2 - 3 стръка
  • масло - 60 г краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете в олиото скълцания кромид. Щом се запържи, добавете и нарязаните ситно моркови и задушавайте за няколко минути.

Добавете кайма и разбърквайки я запържете, докато се раздроби и промени цвета си.

Прибавете скълцан магданоз, сол и черен пипер на вкус, брашното и добре разбъркайте.

Долейте зеленчуков бульон с размитото в него доматено пюре. Оставете всичко да се готви на слаб огън за половин час.

Отделно запържете в маслото нарязания ситно праз. Оставете го добре да се охлади, а през това време намачкайте картофите на пюре. След това разбъркайте пюрето с праза и посолете на вкус.

В правоъгълна тава сипете сместа с кайма. Отгоре върху овчарския пай разстелете картофеното пюре, загладете и с вилица направете леко резки отгоре.

Сложете Котидж пая да се пече в предварително загряна на 200 градуса фурна за около 15-20 минути или докато картофеното пюре се позачерви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
526
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Никифор Майданов
Никифор Майданов
Вчера го направих с малко промени. Страхотно е! Въпреки приликите с нашенската мусака е по-различно и на вид и на вкус. Мисля, че ще стане добре и с картофено пюре на прах, но трябва да пробвам първо. Поздрави за рецептата!
04.10.2017 14:52
1
Руми
Руми
Като допълнение към предишния ми пост тук слагам на английски историята на ястието:

Cottage pie or shepherd's pie is a type of savory pie. It is made with minced meat, with mashed potato on top. It comes from the United Kingdom and Ireland. The dish is now popular worldwide.

The name "cottage pie" was first used at the end of the 18th century. It was around that time that the poorer people of Britain, people who lived in cottages in the country, started using potatoes as an everyday food. Originally, a pie made with any kind of meat and mashed potato was called a "cottage pie".

In modern British English, the dish is usually called "cottage pie" if it is made with beef. If it is made with lamb it is usually called "shepherd's pie" (because a shepherd looks after sheep).

И не се ползва кашкавал
08.03.2017 18:32
Руми
Руми
Първата част на рецептата е добре, но не съм съгласна с използването на праз в картофеното пюре. Това е английско ястие. От 1987г живея в Англия и никога не съм виждала / срещала картофения топинг да се прави с картофи и праз. Същото се отнася и за тппинга за Шепърдс пай. Преди да предложите рецепта, моля проучете историята ѝ.
08.03.2017 18:24
1
Асие Лейлинова
Асие Лейлинова
Непреммено ще го опитам изглежда много апетитнот
14.03.2014 11:59
4
1
василия
василия
Аз размесвам каймата като за кюфтета,прибавям рендосън кашкавал и някакъв мек салам,приплесквам запичам и после пека с пюрето още 10 мин.поръсено с кашкавал.Пак става вкусно.
02.11.2013 13:48
3
1
Нина Петрова
Нина Петрова
Стана много вкусно, благодаря за рецептата!
02.11.2013 13:22
1
valentina petrova
valentina petrova
перфектно
30.10.2013 18:58
1
1
Цеца
Цеца
много ми прилича на мусака
оценка 4
30.10.2013 18:36
4
2