Сиропирани баклавички с локум

17/09/2017
Марияна Желева
отМарияна ЖелеваИноватор5152504922
"Десертът, който ще отиде право в сърцето ви!"
Приготвяне60 мин.
Готвене25 мин.
Общо85 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 851
  • Преглеждания за месеца949
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • кори за баница - 16 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • локум - 2 кутии Роза
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 2 капки есенция
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 2 - 3 с.л. за намазване
  • вода - 2 ½ ч.ч. за сиропа
  • захар - 1 ½ ч.ч. за сиропа
  • лимон - кората на ½
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ползвала съм домашни пачи яйца, които са по-големички от кокошите по магазините. Уточнявам го, за да се знае за количеството, което ще стане за мазане на корите. Кашата стана и много по-жълтичка на цвят.

Първо слагам яйцата в купа и ги разбивам с миксера, но може и с телена бъркалка много продължително, докато стане гъста и висока на обем яйчена смес. После слагаме захарта и продължаваме да разбиваме всичко, докато се стопи захарта. Прибавяме ваниловата есенция. Не слагаме много, защото локумът е достатъчно ароматен.

Смесваме брашното с бакпулвера и го слагаме вътре заедно с олиото и разбиваме много добре до гладка еднородна смес.

В тенджерка си слагаме водата и захарта за сиропа. Настъргваме директно вътре със средното по големина ренде кората на ½ лимон за аромат. Разбъркваме и оставаме настрана. Сиропът ще го сварим, докато се разтопи захарта на котлона. Ще го сварим накрая, за да е горещ и да залеем десерта, след като вече е изстинал.

Корите ги преброяваме. Трябват ни точно 16 бр. обикновени кори за баница. Това е повече от 400 г - т.е един цял пакет и още малко от друг. След като сме изброили 16 бр. кори, ги делим на две отделни части по 8 бр. Аз ги редя на 2 купчинки за да ми е по лесно, като ги правя.

Режем локумчетата всяко на по 5 бр. парченца по ширина, така че да станат по 5 бр. квадратчета от всяко. Ползвам предимно Роза на Сладки времена на Захарни заводи. Казвам го, защото те са големи и малко бр. в кутийките. Ако ползвате от др. марки, то те са малки на големина, а повече на брой и в такъв случай ги нарежете на по 4 бр. всяко. Уточнявам го, тъй като са с еднакъв грамаж, но различни големини и като ги нарежете, може да не ви стигнат за десерта.

От кашата с голяма лъжица за сервиране сипваме върху 1 бр. кора и мажем навсякъде.Трябва да има достатъчно каша навсякъде. Мажете внимателно с лъжицата. После слагаме отгоре нова кора. Върху втората кора нареждаме в тесния края редичка едно до друго нарязаните локумчета. Взимаме внимателно краищата и навиваме на хубаво руло.
Намазваме с 3 с.л олио тавата на фурната.

Нареждаме първото руло. Така навиваме всички рула. Нареждаме ги едно до друго.

В купичка слагаме 2-3 с.л олио. Мажем наредените рула с 2-3 с.л. олио с четка. Печем в загрята фурна на 170 градуса до златисто.

Оставяме да изстине десертът. Взимаме една линия от 30 см и делим през средата на рулата на 15 см. С остър нож режем внимателно по дължина. После двете половини режем на по 7.5 см и така стават равни всички десертчета - малки баклавички. Получават се 64 бр. малки баклавички.

Сваряваме сиропа и с помощта на черпак поливаме навсякъде равномерно върху десертчетата. Оставяме покрит с алуминиево фолио десерта в хладилника директно с тавата.Той плува в сиропа, това да не ви притеснява - той ще си поеме целия сироп като престои.

Кашата не се разтича, сиропът е достатъчно количество.

Престоява десертът на студено 1 ден и после хапваме с кафе.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар