Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Гювеч»Гювеч със свинско и бамя

Гювеч със свинско и бамя

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Гювеч със свинско и бамя1 / 2
26/07/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6-7
"Когато сложите крехко свинско месо и най-вкусните есенни зеленчуци в един гювеч и оставите техните вкусове и аромати да се смесят, резултатът е повече от отличен!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 800 г
  • картофи - 800 г
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 - 2 броя
  • бамя - 180 - 200 г почистена
  • зелен фасул - 150 г
  • чушки - 3 червени пиперки
  • патладжани - 1 брой, среден
  • грах - 120 г консервиран
  • домати - 2 - 3 броя
  • олио - 100 мл
  • червен пипер - 1 с.л. млян
  • чубрица - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 броя
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на кубчета патладжана, посолете и оставете да се отцеди от горчивината. След това изплакнете под течаща вода. Бамята почистете и бланширайте в подсолена кипяща вода с оцет. Доматите също бланширайте и за 20 секунди във вряща вода и ги обелете.

Нарежете свинското на по-големи парчета. Загрейте мазнина в тенджера и го изпържете равномерно. Прехвърлете го в голям гювеч и го захлупете.

В същата мазнина запържете зеленчуците, като започнете от ситно нарязания лук, нарязания на колелца морков, нарязания зелен фасул, чушките - на ленти, патладжана - на малки кубчета, граха, едро нарязаните картофите, бамята и ситно нарязаните домати.

Добавете сол на вкус и останалите подправки. Долейте малко топла вода, колкото да покрие леко зеленчуците. Изчакайте да заври и прехвърлете всичко в гювеча при месото.

Добавете 1 люта чушка по желание или цели скилидки чесън и дафиновите листа. Сложете капака и пъхнете да се пече около 40 минути на 200 градуса. След това махнете капака и доизпечете до пълна готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Класика в жанра, но много вкусна класика!!!
28.11.2022 20:04