Кисело зеле с ориз и заливка от заквасена сметана

19/09/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач1632221147
"Някой от най-семплите неща са най-вкусни..."
Приготвяне15 мин.
Готвене50 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо209
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • кисела зелка - 1 бр. малка
  • ориз - 280 г
  • праз - 2 стръка
  • лук - 1/2 глава
  • домат - 1 бр., добре узрял
  • дафинов лист - 2 бр.
  • бахар - 2 - 3 зрънца
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л., едро смлян (лют или нормален)
  • сол
  • олио - 80 мл
  • За заливка
  • яйца - 2 бр.
  • заквасена сметана - 300 г
  • сол
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накълцайте лука и праза и ги запържете в сгорещеното на среден огън олио;

2. През това време нарежете зелката на тънки лентички, а ориза измийте добре под течаща вода, за да падне нишестето;

3. Настържете домата и го прибавете към вече омекналите и получили лек загар лук и праз. Пържете още 2-3 минутки и добавете ориза. Бъркайте около още 2 минути и сложете зелето и подправките;

4. Налейте 2 ч.ч. вода и увеличете малко огъня. Щом течността се изпари, прехвърлете в тавичка и сложете още 2 ч.ч. вода (aко обичате по-мек и набъбнал ориз, може да добавите и повече течност.)

5. Печете в предварително загрята на 185 градуса фурна, докато остане на мазнина (около 20 минути);

6. Разбийте яйцата със заквасената сметана и солта и със тази смес залейте ястието. Запечете за кратко.

7. Сервирайте поръсени със свеж, накълцан магданоз.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар