Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Рачел»Рачел от тиква

Рачел от тиква

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
07/08/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
"Рачел с тиква - звучи като вълшебно заклинание за нещо вкусно!"

Необходими Продукти

  • тиква - 2 кг почистена
  • захар - 2 кг
  • вода - 1 л
  • лимонтузу - 2 ч.л.
  • ванилия - 2 прахчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете почистената и измита тиква на кубчета. Накиснете ги за 2 часа във варов разтвор, който се прави от 5 л вода и 150 г гасена вар.

След това изплакнете добре под течаща вода, отцедете ги, а през това време сложете да се свари захарен сироп от захарта и водата.

Пуснете тиквата във врящия сироп и варете рачела до сгъстяване. Малко преди да го отстраните от котлона, разбъркайте с лимонтузуто и ванилията.

Разсипете рачела в буркани, които съхранявайте на хладно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
49
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Това е любимото ми сладко :) Аз все още не съм го правила,но моята баба го прави страхотно :) Сиропа нейния е от шипки и вкуса е уникален :) Мога да ям по цяло бурканче...потекоха ми лигите :)
21.01.2016 09:08
11
Джеронимо
Джеронимо
Линка, идеите ти са чудесни ще ги пробвам.
04.10.2014 13:00
5
4
денис
денис
много е вкусно добре се прави
11.09.2013 20:31
6
Вендо
Вендо
Варовият разтвор предпазва тиквата от преваряване и запазва парчетата цели.Ако знаехте формулата на варта,нямаше да се притеснявате...:)
11.12.2012 00:23
9
Роси
Роси
Скъпа Лина, вземи готварски книги и се просветли малко, че много се излагаш!
14.09.2012 16:43
8
Ненов
Ненов
Здравейте,нещо не ми е ясно с този варов разтвор...варта се разтваря във водата и този разтвор се ползва- или се изчаква варта да се утаи и се одлива само водата и се ползва за целта??? Благодаря,предварително
13.09.2012 22:44
10
2
1
Покажи всички подкоментари
Инака
Инака
Варната вода е обикнат елемент от традиционните стари рецепти. Няма нищо притеснително в използването й
13.08.2012 15:24
3
Мария
Мария
Да в варна вода ,много е хубаво, кората хрупка после.
09.08.2012 11:39
6
2
Лина
Лина
Да се накисне тиквата във варов разтвор?! А защо да не добавим малко гипс вместо ванилия и да се фламбира с ацетон?!
08.08.2012 19:48
4
40
1
Покажи всички подкоментари