Солен пай с бутертесто и плънка

20/09/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноИноватор44066935781
"Плънката на този пухкав сладур е уникална! Разберете каква е"
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 511
  • Преглеждания за месеца163
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • яйца - 7 бр. като 1/2 белтък или жълтък се отделя в купичка
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - 1 ч.л. олио
  • бутертесто - 1 лист размразено
  • бекон - 4 до 6 слайса
  • моцарела - около 50 г настъргана
  • босилек
  • черен сусам - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

/undefined Яйцата се счупват в купа, посоляват се със сол и черен пипер. Разбиват се с телена бъркалка. Загрява се мазнината и яйцата се изпържват като бъркани яйца. Свалят се от котлона и се оставят настрана.

Бутертестото се разрязва по дължина на две равни части. Едната част се нарязва на четири ленти около 1 см широчина, без да са разрязани в горната си част, за да може да се сплетат на четворна плитка.

Другата част от бутертестото по края се намазва с разбито яйце или само с белтък. По средата се изсипват бърканите яйцата, разпределят се, а отгоре се нареждат лентите бекон, като се припокриват леко една в друга.

Посипва се шепа наситнен босилек, ако е необходимо - сол на вкус, и се поръсват с прясно смлян черен пипер. Частта от тестото, която е нарязана на ленти, се сплита на четворна плитка и се поставя, захлупва върху основното тесто. С пръсти се оформя борд. Намазва се с яйце и се поръсва черен сусам.

Пече се на 200 градуса за около 20 мин.

Източник: So Delicious

Забележка: Една елементарна, но разкошна рецепта за бърза вечеря, а защо не и за един обяд. Рецептата търпи всякакви варианти и плънки, като могат да се поставят още накълцани маслини, може да се ползва прошуто или друг вид хубава шунка, но важното е в основата да има бъркани яйца, това е интересното и разнообразното тук. Те придават пухкавост и сочност на плънката. Моцарелата е задължителна.

Черен сусам - по избор, може да се поръси със суров белен сусам.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар