Лютеница по 100-годишна рецепта

21/09/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comГотвач2801011264
"Това ли е най-добрата лютеница? 100 процента ДА!"
Приготвяне180 мин.
Готвене180 мин.
Общо360 мин.
Порции200
Сготви+1 точки
28 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо51 420
  • Преглеждания за месеца10216
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена28

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Приготвянето на домашна лютеница не е лесна работа, отнема доста време (в моят случай почти два дни) и труд, затова е добре да имаме под ръка изпробвана и доказала се във времето рецепта. Моята рецепта я знам от своята майка, която пък е наследила от своята баба.

Рецептата не е Панагюрска, а от Пазарджишкото село Добровница, откъдето е и моята прабаба.

Доматите се обелват и мелят с машинката за мелене на месо. Изсипват се в голям бакърен казан (или тенджера, тава, с какъвто съд разполагате), слагат се на не много силен огън и започва дълго и непрекъснато бъркане, за да не загори пюрето.

В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, но колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкова по-бързо и внимателно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, за да не загори някъде.

Чушките се изпичат и се нареждат в затворен с капак съд или в найлонов чувал, за да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в голям съд или тава под наклон, за да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.

Патладжаните се изпичат, след като изстинат, се обелват, нарязват на парчета, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и след това се смилят.

Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.

Смляните чушки, патладжани и моркови се прибавят внимателно в казана при доматите при непрекъснато и продължително бъркане. Внимавайте, защото лютеницата в един момент започва много да пръска, затова ползвайте голяма дървена бъркалка с дълга дръжка, носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и престилка.

След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрекъснато бъркане), сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер. Добавяйте по малко и опитвайте на вкус, за да може да добавяте още, ако не ви е достатъчно овкусено.

Лютеницата се вари на бавен огън, докато бъркалката не започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда. Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан парцал или кърпа на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите. След завирането "под ключ" на водата се засичат около 15-20 минути и се дърпа казанът от огъня.

Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат.подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

zarq666@gmail.com
zarq666@gmail.com
20.10.2017 14:51
Благодаря за страхотното видео към рецептата, изненадах се много и ме направихте много щастлива!
Отново сърдечно БЛАГОДАРЯ!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв