Балдъзена туршия от тефтера на баба

21/09/2017
Нели
отНелиНовак567
"Явно балдъзата си я бива...в правенето на туршии "
Приготвяне180 мин.
Готвене120 мин.
Общо300 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо27 528
  • Преглеждания за месеца86
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

  • червени чушки - 5 кг
  • домати - 3 кг
  • олио - 300 г
  • захар - 250 г
  • оцет - 1/2 кг
  • сол - 3 с.л.
  • бели чушлета - 250 г люти
  • черен пипер - на зърна
  • бахар
  • дафинов лист
  • чесън - 2 глави
  • магданоз - 3 връзки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази вкусна туршия отнема цял ден, но трудът и времето си заслужават. Прекрасна и леко пикантна - идеална за зимните дни.

Червените чушки се изпичат, обелват се и след това се нарязват на парчета (4-6 парчета).

Доматите без семките се смилат и изваряват до получаване на гъста каша. Един съвет - по-лесно става, ако доматите са сварени и тогава да се минат през машинката и след това се кипват.

За соса:
1) Олиото и оцетът се кипват и се слагат лютите чушлета - ври 10 минути;

2) Прибавят се захарта и солта - ври 5 минути;

3) Добавят се черният пипер, дафиновият лист, бахарът и доматите - ври 10 минути;

4) Прибавят се нарязаните на парчета чушки - ври 20 минути;

5) Накрая се прибавят чесънът и нарязаният магданоз и се сваля от огъня; Похлупва се и се оставя за изстине. Пробвайте го как е на вкус - ако е леко тръпчиво на гърлото (ако е по-кисел оцетът), добавете още захар. Колкото повече захар има, толкова по-сладка става туршията - това зависи от вашия собствен вкус.

След като е изстинало, се сипва в бурканчета, но количеството трябва да е доста под ръба на буркана, за да не ги отвори олиото.

Бурканчетата се стерилизират 10 минути след като кипнат.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар