Празнична сусамена питка

23/09/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваЧирак124462101
"Какъв празник ще е, ако на трапезата няма празнична сусамена питка?"
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 729
  • Преглеждания за месеца827
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - около 800 г
  • яйца - 1 бр.+2 белтъка/жълтъците за намазване/
  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. равна
  • олио - 6 с.л.
  • сусам - 2 ч.л. + за поръсване на оформената питка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята размивате в топлата вода и заедно с 2 с.л. брашно и захарта,
оставяте покрита на топло за 20 мин.

След това прибавяте разбитите яйца, млеката, солта, олиото и сусама.
Правите кладенче в средата на част от брашното и изсипвате готовата мая и разбитата млечна смес.

Замесвате тесто, като добавяте и останалото брашно до получаване на средно меко тесто. Месите около 15 минути. След това аз го удрям на плота 100 пъти
- така се активира глутенът в брашното.

Омесеното тесто, покривате с найлон и го оставяте за 20 минути на топло.

Когато е готово тестото, леко го премесвате.

Разделяте го на 3 части - две еднакви и една по малка от тях. Всяка част разточвате на тънка около 1/2 см правоъгълна кора. Намазвате я с олио и я завивате на руло. Рулото нарязвате на триъгълници. По същият начин правите и другите две кори.

Разпределяте готовите триъгълници отначало по края на тавата, след това в средата и накрая между двата реда.

Покривате оформената питка и я оставяте да се отпусне за 20 мин.

След това я намазвате с разбитите жълтъци, малко от млякото и олио.
Поръсвате със сусам на вкус отгоре и поставяте питата да се пече на 180 градуса до готовностподобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар