Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Канелони на фурна с кайма и чуден сос

Канелони на фурна с кайма и чуден сос

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Канелони на фурна с кайма и чуден сос
Снимка: Зори
1 / 4
08/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Не просто рецепта, а истинско кулинарно обяснение в любов към вкусната храна"

Необходими Продукти

  • канелони - 250 г (Kannelloni)
  • кайма - 700 г смес
  • тиквичка - 1 бр.
  • патладжан - 1 бр.
  • кромид лук - 4 глави
  • чесън - 7 - 8 скилидки
  • домати - 1 кг
  • босилек - 1 с.л., изсушен
  • риган - 1 с.л., изсушен
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин
  • кашкавал - по желание, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Канелони (CANNELLONI) буквално означава голяма тръстика. Това са дълги форми паста (с дължина около 10 см и радиус на отвора около 2.5 см), оформени като големи кухи тръби.

За плънката:

Нарежете 2 глави кромид лук на ситно и ги задушете в малко зехтин. Добавете каймата постепенно и запържвайте при непрекъснато бъркане, докато стане на трохи. Добавете накрая 3-4 скилидки наситнен чесън, сол, черен пипер и риган на вкус. Отстранете от котлона, за да поизстине.

За соса:

Обелете патладжана, нарежете го на ситни кубчета и посолете. Същото направете и с тиквичката и оставете в гевгир, да се изцеди от излишната вода. След 15 минути изстискайте с ръце кубчетата патладжан, за да отделите горчивината им.

Останалия кромид лук (2 глави) нарежете на ситно или настържете.

Доматите обелете и нарежете на ситни кубчета.

Останалите скилидки чесън (4 броя) нарежете на ситно.

В дълбок тиган със зехтин запържете първо лука, добавете отцедените от водата тиквички и патладжаните. Когато зеленчуците се запържат до златисто, добавете и доматите.

След като сосът заври, намалете котлона и оставете да покъкри 10-15 минути.

Накрая подправете със сол, черен пипер, босилек, риган и чесъна.

След като плънката е достатъчно поизстинала, за да можете да работите спокойно, напълнете канелоните, като придържате с едната ръка единия отвор и леко притискате пълнежа с пръсти, за да се напълнят хубаво. Наредете ги плътно в намазана със зехтин тавичка.

Полейте с приготвения сос внимателно, така че да покрие канелоните от всички страни и отгоре.

Накрая поръсете с малко зехтин и сложете ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 40 минути). Времето за готвене зависи от това как харесвате пастата - за алденте около 25-30 минути и около 40 минути за по добре сготвена паста.

Преди сервиране поръсете с листенца магданоз.

Ястието може да се хапва както студено, така и горещо.

Ако го сервирате горещо, преди сервиране го наръсете с настърган кашкавал.

Канелоните на фурна с кайма и чуден сос са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Elitsa Georgieva
Elitsa Georgieva
Да, прочетох за това, че се ползват така, добавяйки ги в края без топлинна обработка. Чуденката ми беше дали аромата им ще пасне на рецептата
04.07.2018 23:11
4
1
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
Честно да ви кажа, аз също не съм приготвяла черни трюфели. Знам, че се слагат в много малки количества, нарязани с белачка на тънки слайсове или настъргани на фино ренде и то в края на готвенето или без реална термична обработка. Мисля, че ако ги включите в тази рецепта - то това трябва да е при поднасянето на горещите канелони, като просто наредите няколко слайса трюфели върху тях (или ги настържете) и пропуснете настъргания кашкавал. Често се използват за сосове, омлети и ястия с яйца.
04.07.2018 16:15
5
Зори
Зори
До колкото съм чувала, гъбата не трябва да се обработва на директен огън, а да се смеси с нещо топло, което да разгърне аромата му. Затова може би ще е по -добре да го прибавиш в някакъв горещ сос накрая.
04.07.2018 15:02
3
Зори
Зори
Скъпи Кулинари, ако някой от вас е приготвял черни трюфели - моля помагайте!
04.07.2018 14:56
6
Elitsa Georgieva
Elitsa Georgieva
Здравейте, подариха ми черен трюфел но никога не съм го нито готвила, нито вкусвала, дали ако добавя в тази рецепта ще се получи добре?
04.07.2018 14:40
3