Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Страхотен зеленчуков пай

Страхотен зеленчуков пай

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Страхотен зеленчуков пай
Снимка: Анонимен
1 / 2
23/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Не просто зеленчуков пай, а истински празник за сетивата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • пълнозърнесто брашно - 300 г
  • масло - 140 г
  • сол - 1/2 Ч.л.
  • вода - 7 с.л.
  • За плънката
  • моркови - 4 бр. (по - големи)
  • тиквички - 4 бр. тъмни, млади
  • прясно мляко - 250 мл
  • кашкавал - 100 г
  • моцарела - 100 г
  • яйца - 4 бр.
  • чесън - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме тестената подложка. Нарязваме маслото на кубчета в купа и сипваме брашното. С ръце започваме да размесваме, докато се получат трохи. Сипваме водата и солта и продължаваме да размесваме с ръце.

Когато се оформи тесто, го поставяме в малка кръгла тефлонова тавичка и започваме да притискаме, за да оформим подложката. Трябва тестото да покрие до половината стените на тавичката. Прибираме в хладилника и започваме да приготвяме плънката.

Измиваме тиквичките, но не ги белим, а само отстраняваме дръжките. С помощта на белачка нарязваме дълги тънки ленти по дължина.

Морковите измиваме, почистваме и нарязваме по същия начин.

Изваждаме тавичката с тестото от хладилника. Започваме да редим зеленчуците, като редуваме ред тиквички и ред моркови отвън-навътре в тавата, като те трябва да се поставят изправени на широката си част (така подредени зеленчуците приличат на роза).

Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото. Настъргваме кашкавала и моцарелата и добавяме и тях. Накрая добавяме и солта и счукания чесън и разбъркваме.

С тази смес внимателно заливаме подредените зеленчуци в тавичката, а помощта на лъжица, като се стараем да сипем смес равномерно навсякъде.

Слагаме пая да се пече в предварително загрята фурна. Печем около 30 минути на 160 градуса, а след това около 15 минути на 180 градуса. След изпичане оставяме пая добре да се охлади и стегне - поне 1-2 часа и сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: