Пухкава пита на топки

23/09/2017
Станислава Армянова
отСтанислава АрмяноваПомощник Готвач28417299
"Само най-доброто за вашето семейство "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо556
  • Преглеждания за месеца310
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - около 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 400 г
  • яйца - 2 бр
  • олио - 1 к.ч.
  • оцет - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • мая - 1 кубче
  • хладка вода - 1 к.ч.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята е се разтваря във водата заедно със захарта и 1 с.л. от брашното. Оставя се да шупне.

От двете яйца се отделя 1 жълтък за мазане. Останалите се разбиват. Жълтъкът се слага в чашка и се слагат 2-3 с.л. олио и се оставя.

Около 600 г от брашното се пресяват. В средата му се прави кладенче и се прибавят солта и яйцата.

Към киселото мляко (на стайна температура) се прибавят содата и оцетът и се бърка до кипване. Прибавя се към брашното, както и шупналата мая. Омесва се тесто.

От останалото брашно се прибавя към тестото, докато се получи меко тесто. Намазва се с олио и се оставя да втаса.

В намазнена тава се слага питката, оформена по желание. Оставя се да втаса за около 20 минути.

Намазва се с разбитият жълтък. Поръсва се с мак или сусам по желание. Пече се на 180 градуса за около 35-40 минути.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар