Персийски ориз със стафиди и моркови

24/09/2017
Viktoriya
отViktoriyaПомощник Готвач82681
"Ориз, какъвто не сте опитвали досега, вкусотия, излязла от приказките "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо114
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг-
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди готвене е важно ориза да се накисне за 2 часа с 2 чаени чаши вода със сол. Обелваме морковите и ги измиваме. Нарязваме ги на тънки лентички. В тенджера под налягане слагаме 3-4 супени лъжички олио и щипка кардамон.

Изсипваме морковите на 2-3 пъти по-малко и ги запържваме за около 1 минута.

След това сипваме и стафидите за няколко секунди, за да се издуят, и ги махаме от котлона.

В тенджерата сипваме отцедения ориз и го запържваме за кратко. Сипваме водата, кимиона и индийското орехче. Оставяме да заври водата. След като кипне водата, слагаме капака и оставяме да поври за 10-15 минути на бавен огън.

Като мине времето, изпускаме парата и отваряме капака. С дървена лъжица събираме готовия ориз по средата и правим 5 дупки в ориза. Продължаваме да готвим още 5 минути и спираме.

Слагаме дебела памучна кърпа върху тенджерата и отгоре капака. Оставяме да престои 10 минути. Сервираме в голям поднос, като слагаме отдолу ориз, ред моркови и стафиди, отново ориз и най-отгоре моркови и стафиди.

Сервираме като леко основно или за гарнитура към месо.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар