Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с тиква и карамелена заливка

Кекс с тиква и карамелена заливка

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694341
Кекс с тиква и карамелена заливка
Снимка: Потребител#165452
3 / 4
27/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12 парчета
"Всеки може да приготви кекс, но само истинските майстори ще приготвят такъв разкошен кекс с тиква и карамелена заливка"

Необходими Продукти

  • настъргана тиква - 3 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • карамфил - 4 - 5 бр. счукани
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 к.ч.
  • стафиди - 1 к.ч.
  • За карамелената заливка
  • захар - 6 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • течна сметана - 60 - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към настърганата тиква се добавят захарта, яйцето и олиото и се разбъркват с шпатула. Прибавят се подправките и лимоновия сок.

Към първата чаша брашно се добавя содата бикарбонат, разбърква се леко и се добавя към тиквата и другите съставки. Бърка се, докато сместа поеме брашното. Към втората чаша брашно се слага бакпулверът и отново се процедира както с първата чаша.

Когато се прибави цялото брашно на два-три пъти се слага и водата и се бърка, докато се поеме. Най-накрая слагаме и стафидите (по желание могат да се добавят и смлени орехи) и разбъркваме.

Кексовата смес се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс и се пече по средата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-55 минути, като е желателно първите 40 минути фурната да не се отваря. След като се охлади и се обърне в чиния, се залива с карамелената заливка.

Приготвяне на карамелената заливка:

Захарта, водата и маслото се слагат в подходящ съд и се загряват няколко минути, докато захарта се карамелизира. Към карамелената захар се добавя течната сметана и се разбърква, докато карамелът се разтвори, ако се налага се нагрява внимателно, за да се улесни разтварянето. След това се охлажда, за да се сгъсти, и накрая кексът се залива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: