Доматен сос за пица или паста

02/10/2017
Анна Нейчева
отАнна НейчеваНовак71
"Каквото и да сготвите, с този великолепен сос няма как да не ви се получи страхотно "
Приготвяне15 мин.
Готвене120 мин.
Общо135 мин.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо666
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • домати - 4 кг
  • лук - 2 глави
  • чесън - 1 глава
  • олио - 150 мл
  • сол - на вкус (при мен отидоха 3 с.л.)
  • кафява захар - 2 - 3 с - л.
  • оцет - 40 мл
  • риган - сушен
  • черен пипер - може и босилек, мащерка или каквото друго харесвате
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доматите се измиват добре и се нарязват на половинки. След това се почистват от бялата част.

Възползвах се от предложението на мама и отрязвах доматите, така че да не разполовявам мястото на дръжката, а то да остава от едната страна на домата.

След това лесно се почиства само едната част, без да се хаби време за почистване на две половинки.

Лукът се нарязва на по-едро, чесънът също.

Олиото се загрява в доста голяма тенджера.

В него се запържва лукът и чесънът за бързо, колкото лукът да стане прозрачен.

Добавят се доматите и се разбърква няколко пъти, докато доматите започнат да пускат сок. Оставят се да къкрят на среден огън под капак, докато пуснат още течност. След това капакът се сваля и варенето продължава, докато течността се редуцира и нивото ѝ падне под доматите.
Старайте се да варите повече, за да може течността, която са си пуснали доматите да се извари в максимална степен.

След пасирането ще бъде по-лесно, защото като се върне на котлона, ще пръска много повече.

На този етап сместа се пасира хубаво и се овкусява, като се добавят солта, захарта и оцетът. Разбърква се и се опитва. Добавя се още сол или захар, ако сметнете, че има нужда.

Връща се на котлона на слаба степен и се разбърква между 3 и 5 минути. Опитва се отново и се добавят подправките според желанието - аз добавих черен пипер и риган. У дома така се харесва. Но вие можете да сложите по ваш вкус.

Готовия сос се пълни в бурканчета или бутилки с винт, които трябва да са добре изсушени.

Тенджерата със соса е нужно да стои на котлона на много слаба степен - колкото сосът да къкри през цялото време, докато пълните бутилките. Пълните една бутилка, затваряте с капачката и веднага я обръщате надолу с капачката. Чак след това пълните следващата.

Бутилките или бурканчетата е нужно да стоят надолу с капачките около 20 минути. След това се обръщат обратно и се оставят до пълното им изстиване. Прибират се на хладно.

И чакат :)подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар