Карфиол с топено сирене и мляко

30/09/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор496344922
"Не може просто да харесвате карфиола, опитайте го с този неустоим сос от топено сирене и ще се влюбите в него "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 802
  • Преглеждания за месеца1726
  • Преглеждания за седмицата270
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • карфиол – 600 г
  • сол – 1 с.л.
  • лимони – 1 резенче
  • копър – 6 стръка
  • за соса
  • прясно мляко – 300 мл
  • топено сирене – 200 гр натурално
  • брашно – 30 гр
  • краве масло – 30 г
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • копър – на вкус за поръсване
  • топено сирене – 100 г за мазане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете карфиола на китки, измийте и го добавете в тенджера с 2 литра вряща вода. Прибавете стръковете копър, лимоновия резен и солта, варите за 4-5 минути. Прецедете и под течаща вода охладете карфиола, за да спрете процеса на варене.

Наредете китките карфиол в тава, намазана с масло, поръсете със сух копър и ги намажете с топеното сирене за мазане.

За соса в нагрят тиган разтопете маслото, добавете брашното и запържете за 2-3 минути. На тънка струя добавете млякото при непрекъснато бъркане.

След завирането му добавете нарязаното на малки парчета топено сирене, сол и черен пипер на вкус.

Варете да пълното разтопяване на сиренето до гладка и не много гъста смес (като бешамел). Ако е нужно, добавете малко прясно мляко.

Залейте китките със соса и разклатете тавата, поставете я в предварително нагрята на 220 градуса фурна, печете до лек загар за около 30 минути.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар