Македонска празнична погача

01/10/2017
"Пухкава и мека - перфектната погача, която всяка домакиня с гордост ще сложи на трапезата си "
Приготвяне70 мин.
Готвене40 мин.
Общо110 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо252
  • Преглеждания за месеца251
  • Преглеждания за седмицата33
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко. Добавете захарта и 1 с.л. брашно. Оставете на топло, за да шупне.

Добавете две разбити яйца към втасалата мая, солта, олиото и киселото мляко. Разбъркайте и добавете около 300 г от брашното.

Разбъркайте с лъжица, докато всички продукти се смесят. Останалото пресято брашно изсипете върху плота, а върху него сложете меката смес. Измесете брашното и омесете меко тесто.

Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Покрийте с фолио и оставете тестото на топло, за да се надигне и удвои обема си.

Разделете тестото на 4 топки + още една по-малка. Разточете трите топки на тънки листи. Намажете ги с олио и ги сложете една върху друга. Разрежете кръга на 12 триъгълни части.

Резнете всяко триъгълните по дължина в средата, без да стигате до края.
Прекарайте връхчето на триъгълника през процепа по два пъти, получава се усукване, след което завийте като за кифлички.

Подредете парчетата в намазнена тава за печене. В средата сложете малка оформена топка.

От четвъртата топка оформете дебел фитил. Усучете фитила около топката и така ще оформите питката. Намажете фитила и средното топче с разбит белтък, а крайните парчета с жълтък.

Посипете фитила с царевичен грис и направете разрези с ножицата, средната топка поръсете с маково/може и ленено/ семе.

Изпечете питката на 200 градуса до готовност.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар