Родопска вита баница с мая (Бюрек)

02/10/2017
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаПомощник Готвач160678741
"Компромис с българското не правим, затова запретвайте ръкавите, грабвайте точилката и заедно да приготвим Родопска вита баница с мая "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 039
  • Преглеждания за месеца2038
  • Преглеждания за седмицата468
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - около 800 г
  • суха мая - 1 пакетче
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - хладка
  • за плънката
  • краве сирене - 400 - 500 г
  • яйца - 3 бр. /1 жълтък се отделя за намазване/
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • краве масло - 150 г за намазване на корите + още 50 г за поливане на баницата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа за месене се слага малко топла водичка, сухата мая, захар. Разбърква се добре и се изчаква да се разтвори маята. Прибавят се зехтинът, солта и брашното (отделете брашно за поръсване, когато точите). Омесва се средно твърдо тесто. Разделете го на 4-5 топчета. Оставете да почине около 15-20 минути завито с кърпа на топло.

Пригответе плънката на баницата. Натрошете сиренето в една купа, прибавете яйцата и киселото мляко. Разбъркайте добре.

Върху набрашнен плот вземете едно топче и разточете на тънък правоъгълен лист. Намажете с масло и поръсете с плънката. Завийте на руло и го усучете спираловидно от двата края. Внимателно го завийте на "охлюв" и го пренесете в подмазана с мазнина тава. По същия начин направете и другите топчета - докато тавата се напълни.

Оставете баницата да втасва на топло.

Вече втасала я намажете с жълтък + малко вода. Поставете парченца масло отгоре.

Печете в умерено силна фурна на 200 градуса около 35-40 минути, докато порозовее отдолу и отгоре.

Извадете от фурната, напръскайте с малко студена вода, покрийте с кърпа за около 5-10 минути.

Сервирайте витата родопска баница с кисело мляко или айрян.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар