Милинки-спирали със сирене и мас

03/10/2017
Илияна Димова
отИлияна ДимоваМастър Шеф114964311095
"Тайната на вкусните и пухкави милинки с мас ще си остане тайна, защото се излапват толкова бързо, че нямаме време да ги разучим подробно "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо893
  • Преглеждания за месеца892
  • Преглеждания за седмицата264
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • За тестото
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйцa - 1 бр. прясно
  • мая - 1/4 кубче прясна
  • захар - 1 к.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мас - 1/4 ч.ч. разтопена
  • брашно - тип 450 колкото е необходимо (приблизително 400 г и за доомесване)
  • За плънката и за намазване
  • сирене - 200 - 250 г
  • мас - 1/2 ч.ч. разтопена
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме тестото, като разбиваме яйцето и към него наливаме леко затоплено прясно мляко (1 ч.ч.) и разтопена, охладена мас (1/4 ч.ч.).

Прибавяме прясна мая, захар (1 к.л.), мед (1 ч.л.) , сол (1 ч.л.) и кисело мляко (3 с.л.). Разбъркваме добре с бъркалка и постепенно слагаме брашно, лъжица по лъжица, за да получим еластично тесто. Завиваме и оставяме да втаса.

Готовото тесто разделяме на две и оформяме на топки. Оставяме отново за 10-15 минути да се отпусне и разточваме всяка топка върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина 5 мм.

Ако има брашно, изчеткваме с четка и намазваме кората с разтопена мас, разбити яйца и поръсваме навсякъде натрошено сирене. Навиваме всяка кора отделно на стегнато руло и нарязваме с остър нож на кръгли спирали.

Слагаме милинките в тавичка, покрита с хартия за печене, като ги подреждаме на разстояние една от друга, да не се залепват при печене.

Намазваме отгоре с разтопена мас и разбити яйца и печем милинките на 180 градуса фурна до златисто.

Може като ги извадим от фурната да намажем отгоре със студена вода и да завием с кухненска кърпа, за да омекнат.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар