Питки Кокоски с лайм и индийско орехче

04/10/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2532761552
"Долу лапите от нашите питки кокоски с лайм и индийско орехче. Като искате да ги опитате, пригответе си ги сами - ето и рецептата "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо191
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 280 г +за доизмесване
  • мая - 5 г суха
  • прясно мляко - 80 мл
  • масло - 40 г
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 60 г
  • сол - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1 ч.л.
  • ром - 1 с.л.
  • лайм - 1 бр.кората+ няколко капки сок
  • За плънка
  • яйца - 1 бр.
  • кокосови стърготини - 4 - 5 с.л.
  • захар - 2 с.л. + за поръсване по желание
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разбийте яйцето със захарта и добавете млякото и настърганата кора от лайм заедно с капките сок (нужна ни е само зелената част, затова за нея ползвайте фино ренде).

2. В купа пресейте брашното и го смесете със сухата мая и индийското орехче. Направете кладенче, в което сипете течната смес.

3. Замесете тесто, в което малко по малко добавяйте разтопеното масло, заделяйки малко от него за намазване в последствие. Работете тестото 5 минути и накрая сложете солта. Месете още 10 минути, добавяйки брашно, ако е необходимо, докато то стане еластично и гладко.

4. Оформете на топка, намазнете я и оставете в хладилник за 30 минути. Това е различна технология от познатата ни, затова не се учудвайте че вместо на топло го слагаме на студено.

5. След изтичането на 30-те минути извадете от хладилника и оставете на стайна температура (25 градуса) за 2 часа.

6. Втасалото тесто премесете за кратко и разделете на 4 топки. Всяка от тях сплесквайте и после завивайте краищата навътре оформяйки топчета. Подредете ги откъм гладката страна в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка. Намажете с масло и оставете отново да втасат за 1 час.

7. С помощта на остър нож надупчете средата на всяка питка, като правите няколко прореза и притискате. Вижте на снимките, които съм приложила.

8. Разбийте яйцето със захарта и с четка намажете обилно питките. Към останалото яйце сложете кокосовите стърготини и разбъркайте. Тази смес слагайте върху прорезите в средата.

9. Оставете за още 30 минути (тези неколкократни втасвания са ни нужни, защото съдържанието на захар и мазнина в тестото е повечко и му е необходимо повече време).

10. И идва финалната, най-бърза част! Печете 20 минутки на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Щом изстинат почти напълно поръсете леко с пудра захар по желание. Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар