Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Красива пълнена питка

Красива пълнена питка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Красива пълнена питка
Снимка: Ваня Георгиева
4 / 5
04/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Толкова красива, че почти ни е жал да я опитаме ... почти"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 150 мл хладка
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • суха мая - 7 г на Йоткер
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • плънка
  • шунка - 150 г свинска
  • кашкавал - 150 г
  • топено сирене - 3 триъгълничета
  • сусам - за поръсване
  • тиквено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малко топло мляко, захарта и малко брашно. Пресейте брашното и от всички продукти замесете хубаво гладко тесто.

Намажете с олио и покрийте с фолио да втасва. След като е готово тестото го разделете на две еднакви части и една малка топка за декорацията на листата.

Едната част разточете на обла дебела кора, голяма колкото тавата. Покрийте с хартия за печене и поставете облата кора.

Нарежете шунката на кръгчета и настържете кашкавала. Поръсете обилно с кашкавал, подредете шунката и топеното сирене.

От другата част тесто също разточете обла кора колкото тавата и нарежете на ленти на четири места, от снимките ще придобиете представа. Оплетете лентичките, като започнете отвън навътре.

От малкото топче тесто оформете листенца, като ги изрязвате с остър нож. Оставете питката да втаса след което намажете с жълтък и печете в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: