Филе Миньон с гъши дроб

04/10/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2552761559
"Нещо изискано и много вкусно, което да поднесете при специален повод "
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо476
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете аспержите и ги бланширайте за кратко във вряща вода. Тиквичката нарежете на кръгчета.

2. Запечете двата зеленчука в нагорещен тиган с една лъжица от зехтина. Щом получат приятен загар, отстранете и завийте с фолио, за да се съхранят топли. Това ще бъде нашата гарнитура.

3. Включете фурната да загрява на 220 градуса, горен и долен реотан. Малко преди да е достигнала нужната температура се заемете с месото.

4. Ако телешкото ви не е нарязано го направете с помощта на остър гладък (неназъбен) нож, като преди това го нагреете, потапяйки във вряща вода и после подсушавайки го. Това ще помогне отрязъкът да е съвършено гладък. Дебелината на стековете трябва да бъде от 4.5-5 см. Те трябва да са на стайна температура, защото студеното месо би останало жилаво!

5. Нагорещете тиган с една лъжица зехтин на силен огън (задължително) и запечете месото 2 минути от всяка страна. Една от тайните то да остане максимално крехко е да не го обръщате по няколко пъти, а чак след изтичането на двете минути си го обръщате за запичане и от другата страна за същото време. В никакъв случай не го посолявайте, това ще направим чак накрая, когато е напълно готово.

6. Пригответе си гъшия дроб нарязан на филийки (за да не се разпадат и бъде лесно рязането, той трябва да бъде студен, току що изваден от хладилника).

7. Поставете в тавичка месото и върху него сложете гъшия дроб. Поръсете с третата лъжичка зехтин.

8. Пъхнете веднага във вече нагорещената фурна за 4-5 минути. Тук вече е въпрос на вкус и ако не обичате леко алангле, както е най подходящо за това месо, то тогава увеличите малко времето на престоя му във фурната, но внимавайте-силно препеченото телешко месо губи всичките си вкусови качества и крехкост.

9. Готовото филе миньон гарнирайте с тиквичките и аспержите и чак тогава поръсете с едрата люспеста сол. Сервирайте веднага и консумирайте задължително топло!

Много елегантно и подходящо за изискани поводи! За да бъдат истински възхитени гостите ви и постигнете желания резултат, спазвайте препоръките в рецептата и не на последно място-ползвайте прясно и качествено месо.

Добър апетит и успех!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Теодора Мещерова
Няма за какво да ми благодариш! Казвам, каквото мисля! Това ястие и тази презентация са наистина достойни за Мастър шеф! В момента тече кастинг- запиши се!
1
0
Йорданка Ковачева
Значи съм подходяща;) :))
1
0
Теодора Мещерова
Трябва да си любител готвач и никога да не си стъпвал в професионална кухня, сам трябва да си научил всичко, за да може да се явиш в това предаване!
1
0
Йорданка Ковачева
Прекрасна идея :) ,за съжаление нямам тази възможност в момента, но безкрайно ми се иска поне на този етап да се запиша на професионален курс по готварство, тогава може би ще имам и повече самочувствие и да се явя в някой сезон на Мастър шеф. От опит глава не боли, все пак ;). Наистина ми стана хубаво от коментара ти и именно затова ти благодаря :)
1
0
Теодора Мещерова
Рецептата е за истински Мастър Шеф! Браво!
1
0
Йорданка Ковачева
Много ти благодаря ,Теди! Всъщност съм само аматьор и ценител на добрата храна и правилния начин на приготвяне. За мен похвалата ти означава много! Сърдечен поздрав!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв