Канелена пита с лимонова глазура

06/10/2017
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру162381745811
"Невероятна сладка питка, която ухае на канела и има приятен лимонов вкус - пръстите ще си оближете "
Приготвяне80 мин.
Готвене30 мин.
Общо110 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо385
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 50 мл
  • мая - 1 пакет суха
  • захар - 5 с. л.
  • олио - 4 с. л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • ванилия - 1 бр. ампула
  • сол - 1 к. л.
  • брашно - 700 г
  • за намазване
  • кафява захар - 100 г
  • канела - 1/2 пакет
  • стафиди - 1 шепа жълти и черни
  • коняк - 30 мл
  • глазура
  • пудра захар - 250 г
  • лимонов сок - 3 ч. л.
  • вода - 2 ч. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбърква се маята в хладка вода с 1 с. л. захар и оставяме да бухне.

Добавя се в брашното и с останалите продукти, без един жълтък, се замесва меко тесто, което оставяме 40 минути да втаса, покрито с кърпа.

Разточва се на правоъгълна кора, намазва се с олио, поръсваме с кафява захар, отгоре се поръсва с канела.

Стафидите се киснат 30 минути в коняк или друг алкохол. Отцеждат се и разпределяме върху кората . Нарязва се на 8 ленти по 2 см по дължина.

Всяка лента се навива на охлюв и нареждаме в тавичка върху хартия за печене. След 10 минути се намазва с разбит жълтък с 1 с. л. олио и печем в загрята фурна 180 градуса около 25-30 минути до златиста коричка. Изважда се и охлаждаме добре.

В купа се разбърква с вилица пудра захар и лимонов сок. Гъсто е и добавяме лъжичка по лъжичка вода докато се получи нужната гъстота на глазурата.

С вилица се поръсва отгоре всяко охлювче. Ухае на канела, леко кисел лимонов вкус от глазурата - толкова е вкусно, че ще си оближете пръстите!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар