Чарамикола

06/10/2017
Албена
отАлбенаИноватор34370611763
"Представяме ви Чарамикола - неустоимият италиански кекс, който се приготвя по Великден, но е толкова вкусен, че може да се похапва през цялата година "
Приготвяне10 мин.
Готвене80 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 296
  • Преглеждания за месеца3295
  • Преглеждания за седмицата83
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват размекнатото масло и 250 г захар на пухкав крем. След това едно по едно се прибавят две цели яйца и четири жълтъка. Разбиването продължава.

След това на порции се прибавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера. С шпатула се обърква всичко, прибавя се олиото и ликьора.

От ликьора сместа придобива наситен розов до червен цвят. Бърка се до пълно хомогенизиране на тестото, след което се прехвърля в намаслена и набрашнена кексова форма.

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовността му се проверява с клечка за зъби. Щом забодена излезе суха от сладкиша, означава че е опечен. Изважда се от фурната и се оставя да изстине.

Останалите белтъци се претеглят и се разбиват на сняг с двойно количество захар (1:2) и една супена лъжица лимонов сок.

Сладкишът се намазва с белтъчната глазура, посипва се със захарни перли и се слага да се суши във фурната на 100 градуса за около 40 минути. Получава се бяла, твърда целувчена обвивка около сладкиша.

Това е Великденски сладкиш (но се прави почти целогодишно) и е традиционен за провинция Перуджа. По традиция обяда на Великден завършва с парче Чарамиколата.

Червеният цвят е синвол на кръвта на Исус, а белият на светлината от възкресението.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар