Чарамикола

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Чарамикола
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
06/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Представяме ви Чарамикола - неустоимият италиански кекс, който се приготвя по Великден, но е толкова вкусен, че може да се похапва през цялата година"

Необходими Продукти

  • захар - 250 г
  • масло - 200 г
  • яйца - 6 бр.
  • брашно - 500 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • олио - 50 мл
  • ликьор - 150 мл Alchermes
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • захар - за глазурата
  • захарни перли
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват размекнатото масло и 250 г захар на пухкав крем. След това едно по едно се прибавят две цели яйца и четири жълтъка. Разбиването продължава.

След това на порции се прибавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера. С шпатула се обърква всичко, прибавя се олиото и ликьора.

От ликьора сместа придобива наситен розов до червен цвят. Бърка се до пълно хомогенизиране на тестото, след което се прехвърля в намаслена и набрашнена кексова форма.

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовността му се проверява с клечка за зъби. Щом забодена излезе суха от сладкиша, означава че е опечен. Изважда се от фурната и се оставя да изстине.

Останалите белтъци се претеглят и се разбиват на сняг с двойно количество захар (1:2) и една супена лъжица лимонов сок.

Сладкишът се намазва с белтъчната глазура, посипва се със захарни перли и се слага да се суши във фурната на 100 градуса за около 40 минути. Получава се бяла, твърда целувчена обвивка около сладкиша.

Това е Великденски сладкиш (но се прави почти целогодишно) и е традиционен за провинция Перуджа. По традиция обяда на Великден завършва с парче Чарамиколата.

Червеният цвят е синвол на кръвта на Исус, а белият на светлината от възкресението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: