Пиле с ориз – класическа рецепта

06/10/2017
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф832478147
"Признаваме си, че обожаваме пиленцето с ориз, приготвено по тази рецепта"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
30 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо162 476
  • Преглеждания за месеца12446
  • Преглеждания за седмицата272
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена30

Необходими Съставки

  • пиле - 1 бр. около 1.5 кг
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • ориз - 400 гр
  • олио - 40 мл за пържене
  • масло - 40 г
  • черен пипер - 10 зърна
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете пилето на порции (крилца, бутчета и бяло месо), а гръбнака оставете цял. Измийте много добре и го поставете в тенджера.

Налейте студена вода и добавете сол (на 1 литър вода 1 ч.л. сол) след като заври премахвайте образувалата се пяна. Нарежете 1 глава лук на ситно и я прибавете към врящото пиле, заедно със зърната черен пипер и целите чушка и морков, варите до полуготовност на месото.

През това време измийте ориза много добре под течаща вода, като втривате зърната между дланите си и го поставете в купа с леко подсолена студена вода.

Нарежете другата глава лук на ситно. В тиган нагрейте олиото и запържете за кратко лука, добавете ориза и запържете за около 3-4 минути.

В тава разстелете запържения ориз равномерно, разпределете нарязаното на порции месо без гръбнака.

В купата, в която сте мерили ориза, налейте три пъти от чорбата на пилето и я налейте в тавата.

Посолете на вкус, ако е нужно, нарежете маслото на кубчета равномерно разпределени отгоре и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност на ориза, което става за 40 минути.

Извадете тавата от фурната и завийте с плътна чиста кърпа, да се задуши за около 10-15 минути.

У нас като се заговори за пиле с ориз представата е за пиле с чисто бял ориз без зеленчуци и подправки, освен черен пипер. От сварения гръбнак, заедно с чушката, моркова и останалата чорба си правим пилешка супа.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Михов
Михов
25.06.2018 21:51
Добавих настъргана лимонова кора последните 10мин. Вие пробвали ли сте?
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!