Смидаль

07/10/2017
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаПомощник Готвач1846810991
Приготвяне35 мин.
Готвене10 мин.
Общо45 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо128
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • царевична питка за смидаль - 1 бр. от 1 кг
  • масло - 250 г
  • стафиди - 200 г
  • орехи - по желание
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Царевичната питка я приготвят определени хора в Родопите по автентична рецепта, която пазят в тайна.

На вкус е сладка, ухае на хубаво, долавят се нотки на тахан (мое предположение).

Казват, че смидаль може да се приготви и с домашно направен царевичен хляб, но има разлика.

Подариха ми едно голямо парче от автентичната царевична питка за смидаль и ми обясниха как да го приготвя.

Питката се рони на ситни трошици.

В дълбок тиган се разстопява кравето масло и се прибавят трохите. Бърка се с дървена шпатула непрекъснато.

Прибавят се стафидите.

Огънят не трябва да е много силен. Трохите не бива да се препържат или прегарят в никакъв случай!

Прехвърлят се в дълбока голяма чиния или плитка купа. Смидалья се заглажда отгоре с лъжица и се поръсва обилно с пудра захар.

Смидаль се нарича още "понуда" в Родопите и се приготвя когато се роди бебе - за здраве.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар