Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Домашен тиквеник с пюре от тиква

Домашен тиквеник с пюре от тиква

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Домашен тиквеник с пюре от тиква
Снимка: Анонимен
1 / 2
07/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Узреят ли тиквите, не пропускаме да приготвим домашен тиквеник с пюре от тиква! А сега го опитайте и вие"

Необходими Продукти

  • За корите
  • брашно - 600 г
  • вода - 300 г
  • сол - 1 - 2 ч.л.
  • За пюрето от тиква
  • тиква - 700 г
  • вода - 1/2 ч.ч
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • масло - 100 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме брашното в купа и правим кладенче по средата. Постепенно сипваме вода в кладенчето и с лъжица разбъркваме, отнемайки по малко брашно.

Добавяме солта и омесваме тесто. Разрязваме го на топки с големината на мандарина. Всяка топка разточваме върху набрашнен плот на много тънка кора.

Поставяме корите една върху друга, като между тях поставяме лист хартия за печене. Оставяме корите в хладилник за 30 минути.

Обелваме тиквата и я нарязваме на едри парчета. Поставяме парчетата в тенджера , поръсваме отгоре захарта и сипваме водата. Задушаваме тиквата, докато напълно омекне и при натиск с лъжица става на пюре.

Намачкаваме тиквата с лъжицата много грубо, без да се стараем сместта да е напълно хомогенна- пюрето ще се получи много добре и без много усилия. Накрая добавяме канелата и разбъркваме хубаво.

Изваждаме корите от хладилника и всяка кора пълним с пюрето и навиваме на руло. Подреждаме в намаслена тава. Отгоре разпределяме кубчета масло.

Поставяме в студена фурна и включваме на 160 градуса. Печем до готовност. Тиквеникът не се зачервява много, но става много сочен и вкусен.

Преди сервиране, поръсваме с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: