Точена баница с мая и заливка

07/10/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваЧирак103421791
"От баба сме се научили да правим най-вкусната точена баница, сега споделяме рецептата и с вас "
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 271
  • Преглеждания за месеца8270
  • Преглеждания за седмицата474
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате част от брашното в купа. Правите кладенче и там прибавяте съставките, като водата трябва да е топла, а маята просто натрошавате вътре.

Разбърквате хубаво с тел и започвате да прибавяте брашно - до получаване на средно меко тесто.

Тестото оставяте да втасва около час. След това го разделяте на 5 равни топчета. Всяко разточвате на тънко - около 1/2 см дебелина.

С четка намазвате кората с разтопеното масло и поръсвате с натрошено сирене. Завивате кората на руло, усуквате го и го навивате на охлюв който поставяте в средата на тава 30 см в диаметър.

Така правите и другите 4 топчета, като ги завивате около първото, но на разстояние около половин см, за да има място за втасване.

Подредената баница покривате с кърпа и я поставяте на топло във фурната да втасва - около 30 минути.

През това време приготвяте заливката. Разбивате трите яйца със захарта и наливате по малко от млякото. С тази млечна смес заливате навсякъде втасалата баница.

Тя попива за секунди и тогава поставяте тавата с баницата във студена фурна. Включвате фурната на 180 градуса и печете до готовност - до приятен загар, за около 45 минути.

След това намазвате баницата с бучка масло и покривате с кърпа за 10-15 минути.
подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар