Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Огретен»Огретен с домати и маслини

Огретен с домати и маслини

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k69k
Огретен с домати и маслини1 / 2
17/08/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8-10
"Няма нужда да го мислите, тези продукти се намират във всяка кухня, а резултатът е вълшебен"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • домати - 3 броя средни
  • маслини - около 100 г
  • сирене - 300 - 400 г
  • олио
  • оцет - 1 с.л.
  • за заливката
  • яйца - 2 - 3 броя
  • прясно мляко - 800 мл
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • сода - 2 щипки
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • подправки
  • сол
  • бял пипер
  • индийско орехче
  • чубрица
  • къри
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте картофите и ги сложете да се сварят във вода с 1 с.л. оцет, но да останат полутвърди. След това ги охладете и ги нарежете на продълговати кръгове. Аз използвах за улеснение накъдрено ренде.

Намаслете тава и подредете ред картофи, поръсете с малко от подправките, натрошено сирене и малко мазнина. Следва втори ред картофи и пак сирене и подправки.

След това подредете ред домати, обезкостени маслини, подправки, сирене и завършете с ред картофи и малко сирене.

Направете бешамелов сос от запърженото в 40-50 мл олио/масло брашно. Разредете го при непрекъснато бъркане с прясното мляко и бъркайте, докато сосът се сгъсти.

Разбийте яйцата с киселото мляко и содата и при непрекъснато бъркане към тях долейте бешамеловия сос.

Залейте подредения огретен с тази смес и сложете да се пече за около половин час в умерено загряна фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
57
43
32
21
10
Дай твоята оценка: