Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Бързи содени питки със заквасена сметана

Бързи содени питки със заквасена сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Бързи содени питки със заквасена сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5
"Няма мотане, няма втасване - месите, печете и хапвате с апетит бързи содени питки"

Необходими Продукти

  • брашно - около 400 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • вода - 100 мл
  • олио - 2 с.л. + за намазване
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • масло - 25 г
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте заквасената сметана с оцета и лъжичката сода бикарбонат. Оставете да шупне.

Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче, в което сложете водата, солта, захарта, олиото и шупналата сметана.

Замесете гладко тесто, като ако е необходимо си добавяте още брашно или обратно-още водичка. Зависи от вида на брашното, което се ползва. Трябва да получите сравнително меко тесто. Не го месете твърде дълго време!

С намазнени ръце накъсайте на 5 части и оформете малки питки. Поставете в тавичка покрита с хартия за печене и боднете в средата на всяка парченце масло. Поръсете със брашно и настърган кашкавал.

Печете в предварително загрята на 185 градуса фурна, без вентилатор, около 25-30 минути.

Готовите питки охладете върху решетка.

Бързите содени питки със заквасена сметана са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: