Пита Цветенце

08/10/2017
"Малко сръчност трябва, но резултатът е феноменален "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо321
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Половин кофичка кисело мляко допълваме до горе с хладка вода, добавяме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и маята. Всичко се разбърква много добре до разтваряне на маята.

Отделно в тава сипваме около 800 г брашно, правим кладенче в средата и слагаме 1 ч.л. сол, 3 ч.л. захар, 3 с.л. олио, 3 яйца и 1 белтък (четвъртия белтък го отделяме за намазване отгоре на питата).

Добавяме и горната смес с маята и бъркаме. Добавяме постепенно още брашно, започваме да месим до получаване на меко тесто. Вече омесено се слага в купа, намазва се с олио, покрива се и се оставя да втаса (аз го сложих в загрята фурна за 30 мин. в тенджера с капак йена глас).

След като вече е втасало тестото се вади от купата и започва отново да се меси хубаво. Разделя се на 2 части. Всяка част се точи на кора, намазва се с разтопено масло, навива се на руло и се реже на триъгълници.

След като са нарязани и двете кори, започват да се подреждат в намаслена тава. Четирите края се слагат в средата на тавата и около тях се нареждат триъгълниците във формата на цвете.

Намазва се отгоре с отделения жълтък. Поставя се за 10-15 мин. в леко затоплена фурна да втаса още един път оформена.

Всеки може да импровизира с оформянето на питата както пожелае. Пече се на 180-190 градуса за около 30 мин.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар