Бобени кюфтета от шарен боб

08/10/2017
"Дайте ни възможност и ще ви почерпим с такива ароматни кюфтенца от боб, че пръстите ще си оближете "
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо72
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг-
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се сварява до пълна готовност без добавена сол. Отцежда се водата от сварения боб. След това се пасира, като се оставят около една четвърт цели бобчета в сместа, за текстура.

Доматите, морковите и лукът се нарязват на ситно. Така нарязаните зеленчуци се задушават до омекване с лъжица олио (това е единствената мазнина в рецептата) и след това се смесват с боба.

Прибавят се солта и подправките и се обърква. След като сместа изстине хубаво, се разбиват яйцата и се прибавят към нея.

За пости или веган рецепта - може да се пропуснат яйцата.

На този етап сместа е сгъстена, но мека. Подгответе тава с хартия за печене (може да се наложи печене на два етапа, зависи от големината на тавата). От описаните продукти се получават около 16 средно големи кюфтета.

В случай че предпочитате да се оформят хубави и стегнати кюфтета, може да се досгъсти с галета или брашно до получаването на консистенция близка до лепкаво тесто, овалвате в галета и подреждате в тавата.

В случай, че предпочитате да я запазите възможно най-здравословна, оформяте кюфтетата с помощта на лъжица в тавата и поръсвате леко с галета, за да се запече отгоре.

Пекат се 10-15 минути на 220 градуса.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар