Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Усукан зелник с лапад и сирене

Усукан зелник с лапад и сирене

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Усукан зелник с лапад и сирене
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Колкото по-усукан, толкова по-вкусен"

Необходими Продукти

  • продукти за тестото
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • суха мая - 7 г на Йоткер
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 800 г
  • продукти за плънката
  • лапад - 500 г (бланширан замразен)
  • лук - 1/2 бр.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • червен пипер - щипка
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 200 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете средно твърдо тесто от изброените продукти, оставете да втаса на топло. Направете топки и от всяка разточете голяма тънка кора, която намазвате с олио.

Предварително си запържете лука с лапада, овкусете с джоджена и малко сол, след като го свалите от котлона прибавете едно яйце, разбъркайте хубаво и от тази смес разпределяйте на корите.

Поръсвате със сирене и добавяте още малко олио, навивате на рехаво руло, леко го усуквате и поставяте в тавата, която е намазана с олио.

Когато напълните тавата я покрийте и оставете да втаса, когато е втасал зелникът го намажете с разбит жълтък с малко мляко и олио, по желание поръсете със сусам.

Печете в загрята фурна на 170 градуса.

Усуканият зелник с лапад и сирене е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#201827
Потребител#201827
Вкусно
28.03.2019 12:53
1