Традиционен български тутманик с масло и сирене

08/10/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор561365563
"От българското по-хубаво няма "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 434
  • Преглеждания за месеца270
  • Преглеждания за седмицата108
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • за тестото
  • яйца – 2 бр. +1 белтък
  • прясно мляко – 50 мл
  • вода – 50 мл топла
  • прясна мая – 42 г
  • масло – 60 г разтопено
  • кисело мляко – 150 г
  • захар – 2 с.л.
  • сол – 1 ч.л. равна
  • брашно – 650 г
  • сирене – 350 г
  • масло – 70 г меко
  • за намазване
  • жълтъци – 1 бр.
  • прясно мляко – 50 мл
  • сусам – за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлите и смесени вода и прясно мляко, заедно със захарта и 2 с.л. от брашното, разбъркайте и оставете за 10 минути да шупне.

Отделно, разбийте яйцата и белтъка, добавете киселото мляко и разтопеното масло, разбъркайте. В дълбока купа пресейте брашното, оформете кладенче в него и добавете солта.

В него прибавете яйчената смес и шупналата мая, разбъркайте и замесете меко тесто. Оставете тестото за 1 час да удвои обема си, поръсете работния плот с брашно и поставете тестото, размесете го и разделете на четири оформени топки.

Всяка топка разточете с точилка на лист с дебелина 0. 5 мм, поотделно. Наредете листите един върху друг, като помежду им мажете с мекото масло, последния лист не мажете.

Разточете наслоените листи на кора, като се стремите да добие квадратна форма. Отгоре намажете с масло и поръсете настърганото на едро ренде сирене равномерно.

Навийте кората на руло и нарежете на рулца с дебелина 2 см. Наредете рулцата в постлана с хартия за печене тава, едно до друго. Намажете тутманика с разбитите жълтък и прясно мляко и поръсете със сусам.

Оставете така за 15 минути, поставете тутманика в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за 45 минути, до желания от вас загар.

Готовия тутманик поръсете с малко вода и увийте с чиста кърпа за 15 минути, сервирайте и му се наслаждавайте!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Denica Ruseva
Denica Ruseva
19.11.2017 10:44
Вече изпробвана ! Много добра и сполучлива рецепта !
1
0
Мария Симова
Мария Симова
19.11.2017 11:03
Благодаря ви за доверието :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв