Царски тутманик

09/10/2017
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67092916875
"За нас е въпрос на чест да сложим на трапезата си Царски тутманик "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 884
  • Преглеждания за месеца14883
  • Преглеждания за седмицата480
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • брашно – 800 г + 100 г за омесване
  • прясно мляко – 350 мл хладко
  • мая – 7 г суха
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • захар – 1 с.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • яйца – 2 бр.
  • олио – 3 с.л.
  • За поръсване
  • сирене – около 400 г
  • семена – ленено, сусам или мак
  • За намазване
  • масло – 200 г краве разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Прясното мляко трябва да е затоплено леко, но не горещо.

В купа сложете прясното мляко и разтворете маята, добавете лъжица захар и разбъркайте. Оставете за 10 минути да шупне.

В друга купа разбийте яйцата, като сложете едно цяло и жълтъка на другото. Белтъка оставете за намазване накрая. Към тях добавете киселото мляко и олиото.

Пресейте брашното в голям съд, посолете, направете дупка в средата и изсипете яйчената смес. Започнете да замесвате, като по малко добавяте от млякото с маята. Бъркайте до поемане на всички продукти и получаване на тестена лепнеща топка. Поръсете малко брашно на кухненския плот или маса.

Изсипете сместа на плота и започнете да месите енергично, като ако е необходимо добавяйте по още малко брашно, така че да оформите тестена топка, която да не лепне по ръцете. Тестото трябва да ви бъде гладко, меко и еластично.

Покрийте тестото с домакинско фолио или кърпа и оставете на топло да втаса за час. Втасалото тесто разделете на 4-ри равни части, оформете всяка на топче и покрийте, оставете да починат за още 10 мин.

Поръсете плота с малко брашно, вземете едната топка и разточете на кръгла тънка голяма кора. Сиренето натрошете в чиния.

Разделете го на четири, така че да ви стигне за всяка кора. Намажете разточената кора с масло, поръсете със сиренето и сгънете кората като плик за писмо. Оставете я настрана.

Разточете следващата топка, намажете пак с масло, поръсете със сирене и преди да я сгънете в средата и сложете плика който направихте с първата кора. Вземете два по два срещуположните краища на кората и ги сгънете върху тестения плик в средата, като го покриете, отделете пак настрана.

Процедирайте по същия начин и с останалите две топчета, като преди да сгънете слагате отделения тестен плик. Накрая трябва да ви се получи дебел пласт тесто наподобяващо плик за писмо.

Обърнете с прегънатите краища надолу и с точилка леко разточете в кръг с диаметър на формата, в която ще печете.

Препоръчвам ви да не бъде с голям диаметър. Ползвайте най-много 30 см диаметър и задължително с високи стени, за да може да се надига тутманикът. Аз лично ползвах дъното на електрическа тенджера от старите.

Намажете тавата (формата) с малко малко масло, ако предпочитате сложете и хартия за печене. Прехвърлете внимателно тестото в тавата. С остър нож отгоре разрежете на 8 триъгълника, като все едно режете торта. Аз ги направих дълбоки, но без да стигат до дъното.

Покрийте и оставете за 30 минути отново да втаса и удвои обема си. Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете тутманика с белтъка, като внимавайте да не слагате в разрезите, защото ще се слепят при печене, може да намажете и с жълтък.

Поръсете по желание със семена, аз ползвах ленено семе.

Сложете тавата във фурната и печете 30-40 минути, като я наблюдавайте, ако започне да чернее отгоре метнете лист алуминиево фолио.

Извадете изпечения тутманик и оставете да се охлади леко върху метална скара. Тутманикът става като памук, с хрупкава коричка, много сирене и аромат на масло.

Източник на рецептата: Елена Неделкова, с. Георги Дамяновоподобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар