Кюфтенца с разкошен лучен сос

09/10/2017
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67092916875
"Добре дошли в Рая на вкусните гозби с кюфтенца "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 163
  • Преглеждания за месеца5162
  • Преглеждания за седмицата142
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • кайма – 500 г телешка
  • кимион – 1 ч.л.
  • черен пипер – 1 ч.л.
  • сол – на вкус
  • мащерка – 1 ч.л.
  • прясно мляко – 3 с.л.
  • галета – 50 г
  • яйца – 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • ракия – 1 с.л.
  • зехтин – 5 с.л.
  • За соса
  • лук – 3 глави големи
  • масло – 30 г
  • бульон – 300 мл телешки
  • бяло вино – 200 мл мускат
  • майонеза – 200 г млечна
  • лют червен пипер – 1 ч.л.
  • захар – 1 ч.л.
  • сол – на вкус
  • черен пипер – 1 к.л.
  • мащерка – 1 к.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз – за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти да са със стайна температура. Омесете каймата в купа с яйцето, подправките, млякото, галета, счукания чесън и ракията. Алкохолът в сместа ще попречи на кюфтетата да поемат мазнина.

Оформете кюфтенца с големината на топче за пинг понг.

Нарежете лука на дребни парчета. Виното сложете в бурканче и добавете майонезата. Затворете капачката и енергично раздрусайте, така че да се получи хомогенна течност. Оставете настрана.

Сложете зехтина в дълбок тиган и загрейте. Запържете кюфтенцата в мазнината до златисто-кафяв цвят. Извадете и сложете върху домакинска хартия да се отцедят.

За соса ще ползваме същата мазнина, за целта обаче я прецедете през цедка, за да паднат прегорелите остатъчни парчета. Сложете само около 3 с.л. от мазнината, другата няма да ви трябва, ползвате същия тиган без да го миете.

Загрейте мазнината отново, сложете лука и пържете до златисто. Добавете лъжичка захар, разбъркайте и сипете бульона. Оставете да клокне и сипете течността от вино и майонеза, която подготвихте преди това.

Разбъркайте и върнете кюфтенцата в тигана.

Нарежете скилидка чесън и магданоз на дребно.

Добавете сухите подправки към соса и оставете на средна температура за 10 минути. Междувременно разбърквайте. Накрая когато течността поизври соса ще започне да се сгъстява, сложете маслото и чесъна, разбъркайте, оставете още няколко минути и щом сосът се сгъсти махнете от котлона.

Поръсете със свеж магданоз и поднесете.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Елена Стефанова Йорданова
Страхотни:)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв