Специален тутманик с богата плънка

10/10/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор560365553
"Гледайте на това като на тутманик под прикритие с уникална богата плънка "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 379
  • Преглеждания за месеца148
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • вода – 300 мл
  • захар – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л. равна
  • зехтин – 3 с.л.
  • суха мая – 1 пакетче
  • брашно – около 400 г
  • за плънката
  • маслини – 200 г нарязани
  • чушки – 150 г печени
  • сирене – 150 г
  • кашкавал – 50 г
  • зехтин – 1 с.л.
  • за намазване
  • яйца – 1 бр.
  • сирене – 30 г
  • риган – 1 щипка
  • черен пипер – 1 щипка
  • червен пипер – 1 щипка
  • зехтин – 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата, докато стане хладка. Сипете в част от нея маята и захарта в нея, и оставете за 10 минути на топло, за да шупне. Останалата вада налейте в купа, добавете зехтина, солта и шупналата мая.

Добавяйте пресятото брашно на етапи и замесете много меко тесто, колкото да го придържате към ръцете си. Поставете го в намазана купа със зехтин, завийте го и оставете на топло за 45 минути.

През това време смесете нарязаните измити и подсушени маслини, нарязаните на ивици чушки, натрошеното сирене, настъргания кашкавал и 1 с.л. зехтин, разбъркайте добре.

Намажете обилно тава със зехтин, сипете втасалото тесто в нея, разтворете го с ръце (без да го премесвате) на кора. Разпределете плънката отгоре. Сгънете тестото на торбичка, като го хванете от всички страни и дърпате към средата на тавата, за да затворите плънката (става лесно).

Обърнете сгънатото на торбичка тесто и разпределете с ръце равномерно из цялата тава, като забивате пръсти в него, за да се получи грапава повърхност. Смесете разбитото яйце с натрошеното сирене, зехтина и подправките. Намажете оформения тутманик.

Нагрейте фурната на 230 градуса на въздух и поставете тавата в нея, намалете градусите на 200 и печете до готовност, или докато получите лек, златистокафяв загар. Много, ама много вкусен тутманик от гръцката кухня!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар