Традиционна блага лютеница

10/10/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач248113239
"Излишно е да ви напомням предимствата на домашно приготвената храна, но тук има и малко носталгия към вече позабравения вкус на домашната лютеница. Затова трябва да се опитваме да възродим тази традиция, която е била задължителен ритуал в миналото."
Приготвяне50 мин.
Готвене55 мин.
Общо105 мин.
Порции40
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 120
  • Преглеждания за месеца1119
  • Преглеждания за седмицата76
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • домати - 6 кг , сорт Мадара или Рома
  • червени пиперки - 10 кг, месести
  • патладжани - 6 кг
  • моркови - 4 кг
  • олио - 400 мл
  • захар - 7 с.л.
  • сол - 6 с.л.,
  • черен пипер - 5 с.л., млян
  • кимион - 6 ч.л., млян
  • ким - 1 ч.л., млян
  • люта чушка - 2 бр., по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Старателно измивам изброените зеленчуци. Подбрала съм едри и месести пиперки, които почиствам от семето и дръжките. Пробождам патладжана на няколко места с острието на ножа, за да се изпече по-бързо.

Най-вкусни естествено те стават изпечени на огън. Готовите и изпечени пиперки и патладжан поставяме в съд с капак, за да се задушат и обелят по-лесно. Оставяме ги да се охлаждат и през това време обелваме и подваряваме морковите.

Измитите и подсушени домати нарязваме на парченца. Смиламе ги на машинка за месо, заедно с морковите. Поставяме ги в отделни съдове.

Обелваме охладените патладжани и чушки. Тях също смиламе в машинката за месо. След като приключим с предварителната подготовка, идва време да сварим благата лютеница.

За целта използваме подходяща широка тава, която поставяме на огъня. В нея поставяме първо доматите, които разбъркваме често с бабината дълга, дървена лопатка. Огънят не трябва да е много силен.

Щом доматите започнат да се сгъстяват, наливаме олиото и продължаваме да разбъркваме. След 5-10 минути добавяме и другите съставки - смлените чушки, моркови и патладжани. Добавяме солта, захарта и останалите подправки.

Да не забравяме, че в процес на опитване можем да коригираме съотношението между захар и сол. Ако сте почитатели на пикантната кухня, лютите чушлета са препоръчителни.

Продължаваме да разбъркваме благата и ухаеща неописуемо лютеница, докато достигне желаната гъстота.

Щом блажено се маже на филия, а вкусът ѝ ни удовлетворява, нашата благата лютеница вече е готова. Отстранете от огъня и пригответе бурканчета за насипване. От тази доза излизат около 40 бурканчета от 320 мл.

Топлата смес се насипва в бурканчета, запечатват се и се стерилизират, като се засича време 15 минути от завирането.

Цялата церемония отнема няколко часа, но удоволствието от приготвянето и след това консумацията на това домашно изкушение е неописуемо.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар