Гръцка сладка баница

11/10/2017
Анелия Терзиева
отАнелия ТерзиеваЧирак105664
"Ето я новата най-любима баница на семейството ви "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 355
  • Преглеждания за месеца233
  • Преглеждания за седмицата20
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • кори за баница - 400 г точени кори (1 пакет)
  • прясно мляко - 800 мл
  • грис - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 100 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 125 г
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • канела - щипка
  • за сиропа
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • канелени пръчки - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата със захарта. Млякото слагаме да заври и сваляме от котлона. Прибавяме гриса, бакпулвера, ванилиите, настърганата лимонова кора и яйцата, разбити със захарта.

Разбъркваме до хомогенна смес. Връщаме отново на котлона докато се сгъсти при непрекъснато бъркане.

В предварително намаслена тавичка слагаме половината кори, като между всеки две кори мажем с разтопено масло. Изсипваме крема върху първия пласт кори и заглаждаме.

Подреждаме другата половина от корите по същия начин, като отново намасляваме между тях. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (около 30-40 минути).

Готовия сладкиш се оставя да се охлади напълно. Продуктите за сиропа се слагат на котлона да заврят за около 5-6 мин. С топлия още сироп заливаме сладката баница (Галактобуреко), която предварително сме нарязали на квадратни парчета. Оставяме в хладилника за поне 12 часа да попие сиропа.

Сервираме сладкиша поръсен с канела. Може да се сервира леко затоплен или от хладилник.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Сия Рибагина
Сия Рибагина
11.10.2017 11:37
Страхотна е, Ани, този десерт е в топ 5 на любимите ми :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв