Тюл перде татлъсъ (Tурски сиропиран сладкиш)

11/10/2017
Tania Rusenova
отTania RusenovaИноватор463516391
"Да вдигнат високо вилици всички заклети почитатели на сиропираните сладкиши Този е специално за тях "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 603
  • Преглеждания за месеца15602
  • Преглеждания за седмицата827
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • кори за баница - 1 пакет Фамилия
  • пшеничен грис - 2/3 ч.ч
  • орехи - 1 ч.ч. натрошени (непечени)
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 2/3 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • За шербета
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашката, с която мерих, е 300 г. Използвах този вид кори, защото са много тънки и меки, а за този сладкиш трябва да са точно такива.

Разгръщаме корите и отделяме всяка една поотделно. Всяка кора равномерно поръсваме с гриса и натрошени ядки.

Хващаме кората, така че с помощта на палеца и показалеца на двете ни ръце да нагъваме кората като хармоника - така както се нагъва плат.

Предварително сме намазали тавата с олио и след като навием кората я поставяме успоредно на едната страна, изправена, така че гънките да са видими от горната страна. Така подреждаме всички кори.

След това слагаме в загрята фурна да се запекат. Когато се запекат до бледо-златисто вадим, поръсваме с останалите натрошени орехи и пак поставяме във фурната за още няколко минути.

През това време разбиваме всички съставки за заливката и внимателно изсипваме сместа върху готовите запечени кори, като гледаме да залеем повече между гънките. Поставяме отново във фурната и печем докато самата смес се стегне.

Варим шербета докато се посгъсти и се получим златисто-жълт гъст захарен сироп. Когато сладкишът е студен изсипваме горещия сироп.

Изчакваме така да се изстуди и да поеме самият сироп и след това поднасяме.подобни рецепти тук

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар